Nekirurški lifting mezonitima

Starenje kože je posljedica biološki predisponirajućih faktora (genetskih, metaboličkih i endokrinoloških) te vanjskih čimbenika i načina života. Koža je organ koja je smještena između vanjskih agresivnih faktora i unutrašnjosti koje štiti. Time je i podložna bržem starenju od ostalih unutarnjih organa. Znakovi starenja kože mogu se prepoznati po niskoj elastičnosti, opuštenom izgledu s tendencijom da visi kao posljedica gubitka fibroblasta u dermisu. Ovaj aspekt još je naglašeniji sa pojavom bora. Bore kože su posljedica dehidracije kože uzrokovane smanjenjem aktivnosti znojnih i lojnih žlijezda.

Kada pričamo o licu, ljepota oblika lica kojem se teži možemo usporediti s Fabergeovim jajetom sa širim djelom prema gore. Također, ako spominjemo obilježja mladenačkog lica, to su sigurno glatka i blistava koža; zategnut i čvrst srednji dio lica; naglašena brada i jagodice; Jasna linija vilice; dobro definiran cerviko-mentalni kut i sve to uz svježi izgled i ravnotežu mišića.

Upravo za postizanje ovakvog, pomlađenog, odmornog i svježeg izgleda lica, pojavio se u pravo vrijeme u estetskoj medicini tretman - nekirurški lifting mezonitima.

Što je to mezolifting?

Mezolifting se može usporediti s procesom regeneracije tkiva - može se reći da mezoniti imaju učinak zacjeljivanja rana. PDO stimulira proizvodnju kolagena, elastina i izvanstaničnih supstanca aktivacijom fibroblasta i miofibroblasta. PDO također aktivira lokalnu mikrocirkulaciju (angiogenezu), ima učinak učvršćivanja, učinak podizanja, učinak povećanja, poboljšava kvalitetu kože, a ako je nit umetnuta u masno tkivo, postiže se efekt lipolize (kondenzacija masti) do 20%.

Kod mezoliftinga, niti uvijek prilagođavamo tipu i trenutnom stanju kože. Ono što je najvažnije - rezultat je prirodan! Mezolifting se može raditi kao prevencija starenja kože kod pacijenata u dobnoj skupini od 25 do 35 godina, kao i za tretman ostarjele kože pacijenata u dobnoj skupini od 35 do 75 godina.


Što su to mezoniti?

Niti PDO-a (polydioxanon) ubačene su unutar novih specijalnih injekcijskih igala (vrlo fleksibilnih, neslomljivih, s naoštrenim vrhom specijalnom metodom koja ublažava razaranje tkiva).

Karakteristike niti: jako sintetičko vlakno koje se koristi u kirurgiji već više od 35 godina,100% resorptivano s dugim periodom apsorpcije (šest mjeseci). Niska reakcija tkiva i nizak rizik od infekcije. Nakon umetanja mezoniti dolazi do minimalne akutne upalne reakcije s naknadnim formiranjem vlaknastog vezivnog tkiva oko niti (neokolagenogeneza).


Koje vrste niti postoje?

Postoji više vrsta mezoniti. Obične mezoniti namijenjene su pomlađivanju kože i plitkim borama. Spiralne niti imaju efekt liftinga, kao i cog niti. Cog niti su nazubljene i imaju efekt sidra što omogućuje da se nit lakše fiksira, a i jače stimulira kolagen. Indikacije su sljedeće: pomlađivanje, volumen, podizanje opuštene kože, efekt botoksa i podizanje mišićnog tonusa ako su niti umetnute intramuskularno.


Tko je kandidat za Mezolifting?

Ako ne želite kirurški lifting lica, ovo je pravi izbor za Vas. Mezoliftingom ćete nakon jednog tretmana dobiti pravu regeneraciju svoje kože, koja će vašem licu dati mlađi i svježiji izgled.

Prednosti tehnike nikako ne možemo zanemariti iz upravo sljedećih razloga: nije invazivna, bez rezova i ožiljaka, sigurna, minimalne komplikacije, brza, dugoročni rezultati. Bitna stavka je vrlo kratko vrijeme oporavka. Ono što je najvažnije - rezultat je potpuno prirodan.


Kakva je procedura?

Nakon konzultacije s Vašim liječnikom, ustanovit će se koje je regije potrebno tretirati, koje vrste mezoniti, kao i broj niti koji je potreban za postizanje željenog učinka.


Je li tretman bolan?

Prije same intervencije na lice se nanosi anestetska krema pod okluzivnom folijom i nakon 20-25 minuta mogu se aplicirati mezoniti. U nekim slučajevima može se aplicirati i lokalna anestezija, npr. Lidokain 1%.


Što se sve može tretirati 3D mezonitima?

Područja na licu:

 • Vertikalne i horizontalne bore čela

 • Podizanje obrva

 • Opušteni vanjski rubovi obrva

 • Mlohavo i meko tkivo obrva

 • Bore donjih kapaka i pijetlove kandže

 • Vrećice donjeg očnog kapka

 • Opušteni obrazi

 • Jagodice - malarne regije

 • Nazo-labijalni nabori

 • Bore oko usana

 • Bore brade

 • Podbradak

 • Marionetske bore

 • Kontura lica

 • Površina ispod donje čeljusti

 • Bore vrata

 • Bore dekoltea

Područja na tijelu:

 • Grudi, trbuh, ruke, noge i stražnjica - pomlađivanje, učvršćivanje i preoblikovanje

 • Strije na prsima, trbuhu, nogama i stražnjici

 • Ispravak nepravilnosti nakon liposukcije

 • Celulit - ruke, trbuh, noge, rebra

 • Alopecija


Što trebate znati prije i poslije tretmana?

Ne biste smjeli pušiti ni konzumirati alkohol najmanje dva sata prije tretmana i poželjno je da niste uzimali lijekove tipa Aspirin (prevencija stvaranja krvnih podljeva). Nakon tretmana preporučuju se antibiotici dva - tri dana, možda i 24 sata, a prije tretmana, Arnica (homeopatski proizvodi). Izbjegavati lijekove poput Aspirina, antitrombotike, antikoagulanse, protuupalne lijekove (nikako dva tjedna). Izbjegavanje izlaganja suncu, solarija, saune, pranja lica toplom vodom. Ponekad se preporučuje elastični zavoj na jedan tjedan.


Kada se možete vratiti redovnim aktivnostima?

Doslovno, odmah nakon tretmana. Moguća je pojava blagog crvenila koje se povlači nakon sat vremena, a u nekim slučajevima, mogu se pojaviti manje modrice koje se mogu prikriti tekućim puderom.


Koliko je trajan rezultat?

Mezoniti se sporo razgrađuju stvarajući nova kolagenska vlakna. Rezultat zavisi o starosti i tipu kože. Efekt liftinga vidljiv je nakon dva mjeseca, ovisno o broju umetnutih niti, kao i kolagenozi svojstvene svakom organizmu. Niti se razgrađuju tijekom nekoliko mjeseci, novo stvoreni kolagen daje dugotrajni efekt koji može trajati do dvije godine.


Nakon koliko se vremena tretman može ponoviti?

Tretman se može ponoviti svakih 12-24 mjeseci za prevenciju starenja kože.


Smijem li kombinirati druge tretmane?

Da, odlična kombinacija s drugim tretmanima, hijaluronskom kiselinom, PRP-om, mezoterapijom i sličnim tretmanima. Ono što je bitno i što trebate znati je da ne smijete raditi nikakvu vrstu tretmana koji impliciraju ekscesivnu toplinu (tipa radiofrekvencije)! Kod kombinacija s drugim, odgovarajućim tretmanima, efekt može biti samo bolji. Svi drugi tretmani mogu se raditi dva tjedna nakon mezoniti, a o najboljem izboru odlučit će Vaš liječnik.


Koje su komplikacije / neželjeni efekti?

Minimalna upala, crvenilo - eritem. Rijetko krvarenje, hematom, privremena denivelacija tkiva, otvrdnuća, infekcija kao posljedica nepoštovanja pravila asepse (uvjeti pod kojima se izvodi tretman). Nit vidljiva na površini, nit se može vidjeti kroz kožu (ovo zavisi o stručnosti liječnika). Ponekad se može javiti bol pri žvakanju i na dodir, ali ubrzo prolazi. Osjećaj peckanja možete osjećati i do dva tjedna nakon tretmana. Uopćeno, sve gore navedene situacije odmah su rješive ili prolaze tijekom nekoliko dana.

PDO niti pojavile su se u pravo vrijeme u estetskoj medicini. Ova metoda povećava naše mogućnosti u pomlađivanju kože zbog svojih preventivnih i ljekovitih sposobnosti. PDO niti mogu se koristiti osobito za pacijente koji ne žele imati terapiju botulinum toksinom, dermalnim filerima i operacije plastične kirurgije. Postupak je vrlo brz (oko 30 minuta), s blagim nuspojavama i kratkim periodom rehabilitacije. Sigurno je najbolja metoda za podizanje opuštenih struktura kože. Postupak može biti kombiniran s drugim tretmanima (primjer PDO niti i PRP) da ubrza dobivanje maksimalnog efekta.

Odlični rezultati i visoka učinkovitost koja zadovoljava i liječnika i pacijenta.


Vrlo važno!

Koliko god ova metoda djelovala jednostavno, mogu je prakticirati samo liječnici koji su specijalizirani i imaju certifikat u ovoj domeni, tako da ne te usluge neprovjerenih osoba koje tvrde da imaju znanja i iskustva vezano za 3D mezolifting!

Primarius mr. sc. med. dr. Ljubiša M. Grujić
"Dr. Grujić Aesthetics"
Ordinacija za Plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu mikrokirurgiju
www.grujicestetika.rs